Kthehu   Kreu > TM > Marrëveshje
 
Përdorimi i çështjes
I vjetër 17.2.2007, 03:49   1
mesdimr
MBARËVAJTJA
 
mesdimr
 
Anëtarësuar: 6.2001

Punim Term: Emrat e shteteve dhe të popujve


Po mendoja të fillojmë të përdorim në Vargmal emra "pak më shqip" dhe më të standardizuar sipas rregullave të përcaktuara më qartë për kombet e ndryshme. P.sh. deri sot thoshim norvegjez për norvegët, por siç shihet ajo -ez në fund (që vjen nga italishtja e vonë) nuk na hyn shumë në punë. Kjo do të krijojë pak problem tingëllimi dhe thyerjeje të veshit, kur i shkruajmë apo i themi, sepse p.sh. që të sjellësh trajtën "japonez" në "japon", në fillim mund të duket pak e vështirë, apo p.sh. "anglez" në "angël" dhe me shumës në dukje më problematik "anglit, e angëlve" etj.
Rasti 1. Popull > vend

Në mbështetje të kësaj mund të thuhet p.sh. rasti i fjalës "skocez" kur vendi quhet "Skoci". Emri i vendit, siç është e natyrshme, vjen shumicën e rasteve, nga emri i kombit që e popullon. Atëherë, te "Skoci" kemi kombin "skot" dhe jo "skoc-ez". Po ashtu si në Gjermani kemi gjermanët dhe jo gjermanezët, apo në Arabi kemi arabët dhe jo arabezët etj.

Tjetra është kur shtetet kanë nga një -land nga pas. Landi nga pas i ka ardhur pas emrit kombëtar, pra është natyrale që Fin-landë është "toka e finëve" dhe jo "toka e fin-tokasve", d.m.th. "fin-landezëve". Po ashtu mund të shkonte për "Skotlandën" (siç ka qenë emërtimi i vjetër) "toka e skotëve", por që Skocí është trajta më shqip e mundshme dhe saktë ka ardhur e tillë. Noli p.sh. e quante Skotlandë.

Rasti 2. Vend -> popull

Në rastin e -landës, bëjnë përjashtim vendet si Grënlanda, "tokë e blertë", dhe Nederlanda, apo Holanda, që janë "tokat e ulëta". Në këto vende sipas këtyre emërtimeve është kombi që ka marrë emërtimin nga emri i vendit dhe jo anasjelltas. Kjo mund dhe të shpjegohet nga ana praktike pasi grënlandasit ishin danë apo norvegë dhe jo diçka e re si komb. Po ashtu dhe holandasit që ishin gjermanë dhe flamandë. Pra propozohet këtu të hyjë mbaresa -as në vend të asaj të huaj -ez.

Një rast në dukje i vështirë është ai i "ir-ëve" apo ir-landezëve siç i quajmë sot. Ky bën pjesë te rasti i parë, pra kur kombi i ka dhënë emrin vendit dhe jo si ai i Holandës, pra normalisht nuk mund të themi irlandas, sepse irët ishin aty para anglizimit të vendndodhjes, ndaj dhe ata vetë e quajnë vendin Eire. Pra ir, iras, kombi - dhe Irlandë shteti. Megjithatë ky mund të merret si përjashtim për arsye praktike dhe të pranohet zëri "irlandas".

Tjetra siç shihet tek rasti i Danimarkës, fundorja -markë, tregon sërish tokë, por në këtë rast kufi, zonë të përcaktuar me kufi. Pra "kufiri i danëve", "toka e danëve". Kombi dan, dhe jo dan-ez që është kryekëput italisht.

Kemi në vazhdim rastin e republikave ish-sovjetike apo aziatike, që mbarojnë me -stan. Pra përsëri -tokë. Dhe në atë rast vepron fare mirë afgan dhe jo afgani-stan-ez. Kemi popullin afgan dhe kjo është toka e afganëve, nuk kemi afgan-tok-asit. Po njësoj ndodh në rastet kur themi Kazakistan kombin e quajmë kazak (megjithëse ka dhe nga ata që nuk përtojnë të thonë kazakistanez). E njëjta shkon për Uzbekistan, uzbek. E njëjta, po ashtu, për Turkmenistan, turkmen dhe jo turkmenistanez. Atëherë kjo trajtë duhet ndjekur njësoj në fjalëformime të të njëjtës strukturë, ndërkohë që shihet se herë vepron rregulli e herë s'vepron, ku as përjashtimi nuk jepet qartë.

Thyerje të veshit ndërkaq kërkojnë dhe fjalët Kinë - kinéz. Normalisht duhet ta quajmë kombin "kin, i kinëve, me kinët" dhe jo kinéz, gjë që do të ishte krejt natyrore pasi emërtimi vjen nga dinasti e Çin-ëve (pra e Kin-ëve) dhe jo ajo e çin-ezëve. Dhe vetë ana kuptimore e mbështet këtë variant.
Dua të di ç'mendoni. Si ju duket ideja dhe a ia vlen të hyjë në përdorim brenda VM për aq sa mundemi. Sikur të fillojmë të thyejmë veshin tonë dhe pastaj dhe të atyre që lexojnë sot e do të lexojnë në vazhdim, atëherë hapi i parë do jetë hedhur.

Them të bëjmë një ndarje kontinentale, dhe të fillojmë me Evropën. Na duhet fillimisht një listë e plotë shtetesh dhe në bazë të traditës që kemi pasur me popullin në fjalë, historisë, anës kuptimore dhe lehtësisë së shqiptimit të emrit, të fillojmë disa përshtatje. Priten mendime, ide, propozime, vërejtje etj.
  Përgjigju duke cituar
I vjetër 17.2.2007, 04:08   2
fronti polar
MBARËVAJTJA
veri-jug
 
fronti polar
 
Anëtarësuar: 7.2006
Citim:
Në rastin e -landës, bëjnë përjashtim vendet si Grënlanda, "tokë e blertë", dhe Nederlanda, apo Holanda, që janë "tokat e ulëta". Në këto vende sipas këtyre emërtimeve është kombi që ka marrë emërtimin nga emri i vendit dhe jo anasjelltas. Kjo mund dhe të shpjegohet nga ana praktike pasi grënlandasit ishin danë apo norvegë dhe jo diçka e re si komb. Po ashtu dhe holandasit që ishin gjermanë dhe flamandë. Pra propozohet këtu të hyjë mbaresa -as në vend të asaj të huaj -ez.
Është interesante të shohim këtu përdorimin që kryhet kur flasim dhe për qytetet tona. P.sh. duke qenë se rëndom në rastin e qyteteve emri i qytetit ka dhënë emrin e qytetarëve dhe jo anasjelltas, atëherë themi elbasanas për Elbasanin, prishtinas për Prishtinën, shkodran për Shkodrën.

Pra në përgjithësi dallojmë në shqip mbaresat -as -an -ian -ak -ar -tar -iot. Dhe kemi përmetarë, dibranë, gjakovarë, fierakë etj. Kjo e mbështet idenë më lart për holandas dhe grënlandas, kur kemi emra që pasojnë vendin dhe jo vendin që pason emrat.
  Përgjigju duke cituar
I vjetër 1.10.2007, 01:32   3
mesdimr
MBARËVAJTJA
 
mesdimr
 
Anëtarësuar: 6.2001
Lista përfundoi. N.q.s. ka shtesa, vërejtje, ndryshime ose pyetje mos u tutni. Sipas kësaj liste do të njësohen javës tjetër, me prapaveprim, emërtimet shtetërore e kombëtare të të gjithë shkrimeve nëpër log. Listimi i parë është i kontinenteve sipas rëndësisë (renditje subjektive). Një listë tjetër në fund është e të gjithë shteteve në rend abetar, për referencë. (Për kujtim: emrat e popujve shkruhen me të vogël.)

Evróp/ë ~a - evropián


Andórr/ë ~a - andórras
Anglí ~a - ángël, angléz
Austrí ~a - austriák
Belgjí ~a, Belgjík/ë ~a - belg
Bjellorusí ~a - bjellorús, rusobárdh
Bósnj/ë ~a dhe Hercegovín/ë ~a - boshnják
Bullgarí ~a - bullgár
Çekí ~a - çek
Daní ~a, Danimárk/ë ~a - dan
Estoní ~a - estón
Finlánd/ë ~a - fin
Fránc/ë ~a - frank, francéz
Greqí ~a - grek
Grënlánd/ë ~a - grënlándas
Gjermaní ~a - gjermán
Holánd/ë ~a - holándas
Hungarí ~a - hungár
Irlánd/ë ~a - irlándas
Irlánd/ë ~a e Veriut - irlándas, irlándoverior
Islánd/ë ~a - islándas
Italí ~a - italián
Kroací ~a - kroát
Letoní ~a - letón
Lihtenshtájn ~i - lihtenshtájnas
Lituaní ~a - lituán
Luksembúrg ~u - luksembúrgas
Mal ~i i Zi - malazéz
Mált/ë ~a - máltas
Maqedoní ~a - maqedón
Moldaví ~a - moldáv
Monakó ~ja - monákas
Norvegjí ~a - norvég
Poloní ~a - polák
Portugalí ~a - portugál, portugéz
Rumaní ~a - rumún
Rusí ~a - rus
San Maríno ~ja - sanmarín
Serbí ~a - serb
Skocí ~a - skot
Sllovakí ~a - sllovák
Sllovení ~a - sllovén
Spánj/ë ~a - spanjóll
Suedí ~a - sved
Shqipërí ~a - shqiptár
Shqipërí ~a Perëndimore - shqiptár, shqiptároperëndimór
Shqipërí ~a Veriore - shqiptár, shqiptároveriór
Uells ~i - uéllas, uellsián
Ukraín/ë ~a - ukraínas
Vatikán ~i - vatikánas
Zvíc/ër ~ra, Helvetí ~a - zvicerán, helvét


Amerík/ë ~a Verióre - amerikánoveriór


Angíl/ë ~a - angílas
Antígua dhe Barbúda - antíguas
Antíle ~t - antílas
Arúb/ë ~a - arúbas
Baháme ~t - bahámas
Barbádos ~i - barbádas
Belizé ~a - belizián
Bermúd/ë ~a - bermúdas
Dominík/ë ~a - dominikán
Grenádë ~a - grenádas
Guadelúp/ë ~a - guadelúpas
Guatemál/ë ~a - guatemálas
Haíti - haítas, haitián
Hondúras ~i - hondúr
Kanadá ~ja - kanadián, kanadéz
Kósta-Rík/ë ~a - kostaríkas
Kúb/ë ~a - kubán
Meksík/ë ~a - meksikán
Nikarágua - nikaráguas
Panamá - panamián
Pórto-Ríko ~ja - portorikán
Republika Dominikáne - dominikán
Salvadór ~i - salvadorián
Shtétet e Bashkúara të Ameríkës - amerikán
Trinidád ~i dhe Tobágo ~ja - trinidádas, tobág
Xhamájk/ë ~a - xhamajkán


Amerika Jugóre - amerikánojugór


Argjentín/ë ~a - argjentín, argjentínas
Boliví ~a - bolivián
Brazíl ~i - brazilián
Ekuadór ~i - ekuadorián
Guaján/ë ~a - guajánas
Kíli - kilián
Kolumbí ~a - kolumbián
Paraguáj ~i - paraguaján
Perú ~ja - peruvián
Surinám ~i - surinámas
Uruguáj ~i - uruguaján
Venezuél/ë ~a - venezuélas


Oqeaní ~a - oqeánas


Australí ~a - austrál, australián
Fíxhi - fixhián
Ishujt Marshall - marshállas
Ishujt Solomón - solomónas
Kaledoní ~a e Re - kaledón, kaledónas
Kiribáti - kiribátas
Mikronezí ~a - mikronéz
Naúru ~ja - naurián
Paláu ~ja - palauán
Papua Guinea e Re - guinéas
Polinezía Fránke - polinéz
Samóa - samóas
Tóng/ë ~a - tóngas
Tuválu ~ja - tuválas
Vanuátu ~ja - vanuátas
Zeland/ë ~a e Re - zelándas


Azí ~a - aziát


Afganistán ~i - afgán
Arabí ~a Saudite - arábosaudít, aráb
Armení ~a - armén
Azerbajxhán ~i - azér, azerbajxhánas
Bahréin ~i - bahréinas
Bangladésh ~i - bangladéshas
Brunéi - brunéas
Bután ~i - butánas
Emirátet e Bashkúara Arábe - emirátas
Filipíne ~t - filipínas
Gjeorgjí ~a - gjeorgjián
Hong-Kong ~u - hongkóngas
Indí ~a - indián
Indonezí ~a - indonéz, indonezián
Irák ~u - irakián
Irán ~i - iranián
Izraél ~i - izraelít
Japoní ~a - japón
Jemen ~i - jeménas
Jordaní ~a - jordánas
Kambóxh/ë ~a - kambóxhas
Katár ~i - katáras
Kazakistán ~i - kazák
Kín/ë ~a - kin, kinéz
Kirgizstán ~i - kirgíz
Koré ~a - koreát, koreán
Koré ~a e Jugut - koreát-, koreán- ojugór
Koré ~a e Veriut - koreát-, korean- overiór
Kuvájt ~i - kuvajtián
Láos ~i - laosián
Libán ~i - libánas
Makáu ~ja - makáuas
Maldíve ~t - maldívas
Malejzí ~a - malejzián
Mianmár ~i, Búrm/ë ~a - mianmáras, burmán
Mongolí ~a - mongól
Nepál ~i - nepálas
Omán ~i - ománas
Pakistán ~i - páki, pakistánas
Palestín /ë ~a - palestínas
Qípro ~ja - qipriót
Singapór ~i - singapóras
Sri Lánka - srilánkas
Syrí ~a, Sirí ~a - syrián, sirián
Tajlánd/ë ~a - taj, tajlándas
Tajván ~i - tajvánas
Taxhikistan ~i - taxhík
Timóri Lindór - timóras
Turkmenistán ~i - turkmén
Turqí ~a - turk
Uzbekistán ~i - uzbék
Vietnám ~i - vietnámas


Afrík/ë ~a - afrikán


Afrík/ë ~a e Jugut - afrikánojugór
Algjerí ~a - algjér
Angól/ë ~a - angólas
Benín ~i - benínas
Botsuán/ë ~a - botsuánas
Bregu i Fildishtë - bregfildíshas
Burkína Fáso - burkínas
Burúndi - burúndas
Çad ~i - çádas
Egjýpt ~i, Egjipt ~i - egjyptián, egjiptian
Eritré ~a - eritréas
Etiopí ~a - etióp, etiopián
Gabón ~i - gabónas
Gambí ~a - gambián
Gán/ë ~a - gánas
Guiné ~a - guinéas
Guiné ~a Ekuatoriale - guinéas
Guinéa Bisáu - guenobisáuas
Kamerún ~i - kamerúnas
Kénia - keniát, kenián
Kepi i Gjelbër - kepgjélbër
Komóros - komóras
Kóngo - kongól
Lesóto ~ja - lesótas
Liberí ~a - libér
Libí ~a - libián
Madagaskár ~i - madagaskáras
Malávi - malavián
Máli - málas
Marók ~u - marokén
Maurit ~i - maurít
Mauritaní ~a - mauritián
Mozambík ~u - mozambíkas
Namibí ~a - namibián
Nigér ~i - nigér
Nigerí ~a - nigerián
Republíka e Afrikës Qendróre - afrikánoqendrór
Ruánd/ë ~a - ruándas
Sejshéle - sejshélas
Senegál ~i - senegálas
Shë Tomé dhe Princípe - shëtómas
Siérra Leóne (Tok/ë ~a e Luanit) - sierroleónas
Somalí ~a - somál
Sudán ~i - sudánas
Svazilánd/ë ~a - svazilándas
Tanzaní ~a - tanzán
Tógo ~ja - tógas
Tunizí ~a - tunizián
Ugánd/ë ~a - ugándas
Xhibúti - xhibút
Zambí ~a - zambián
Zimbábve, Zimbábue - zimbábvas, zimbábuas


Antarktíd/ë ~a - antarktídas


- (koloni)____________________Në rend abetar për 204 vende në 7 kontinente të banuara (pa përfshirë një pjesë të madhe kolonish e krahinash të pavarura):


Afrík/ë ~a - afrikán
Amerika Jugóre - amerikánojugór
Amerík/ë ~a Verióre - amerikánoveriór
Antarktíd/ë ~a - antarktídas
Azí ~a - aziát
Evróp/ë ~a - evropián
Oqeaní ~a - oqeánas
Afganistán ~i - afgán
Afrík/ë ~a e Jugut - afrikánojugór
Algjerí ~a - algjér
Andórr/ë ~a - andórras
Angíl/ë ~a - angílas
Anglí ~a - ángël, angléz
Angól/ë ~a - angólas
Antígua dhe Barbúda - antíguas
Antíle ~t - antílas
Arabí ~a Saudite - arábosaudít, aráb
Argjentín/ë ~a - argjentín, argjentínas
Armení ~a - armén
Arúb/ë ~a - arúbas
Australí ~a - austrál, australián
Austrí ~a - austriák
Azerbajxhán ~i - azér, azerbajxhánas
Baháme ~t - bahámas
Bahréin ~i - bahréinas
Bangladésh ~i - bangladéshas
Barbádos ~i - barbádas
Belgjí ~a, Belgjík/ë ~a - belg
Belizé ~a - belizián
Benín ~i - benínas
Bermúd/ë ~a - bermúdas
Bjellorusí ~a - bjellorús, rusobárdh
Boliví ~a - bolivián
Bósnj/ë ~a dhe Hercegovín/ë ~a - boshnják
Botsuán/ë ~a - botsuánas
Brazíl ~i - brazilián
Bregu i Fildishtë - bregfildíshas
Brunéi - brunéas
Bullgarí ~a - bullgár
Burkína Fáso - burkínas
Burúndi - burúndas
Bután ~i - butánas
Çad ~i - çádas
Çekí ~a - çek
Daní ~a, Danimárk/ë ~a - dan
Dominík/ë ~a - dominikán
Egjýpt ~i, Egjipt ~i - egjyptián, egjiptian
Ekuadór ~i - ekuadorián
Emirátet e Bashkúara Arábe - emirátas
Eritré ~a - eritréas
Estoní ~a - estón
Etiopí ~a - etióp, etiopián
Filipíne ~t - filipínas
Finlánd/ë ~a - fin
Fíxhi - fixhián
Fránc/ë ~a - frank, francéz
Gabón ~i - gabónas
Gambí ~a - gambián
Gán/ë ~a - gánas
Grenádë ~a - grenádas
Greqí ~a - grek
Grënlánd/ë ~a - grënlándas
Guadelúp/ë ~a - guadelúpas
Guaján/ë ~a - guajánas
Guatemál/ë ~a - guatemálas
Guiné ~a - guinéas
Guiné ~a Ekuatoriale - guinéas
Guinéa Bisáu - guenobisáuas
Gjeorgjí ~a - gjeorgjián
Gjermaní ~a - gjermán
Haíti - haítas, haitián
Holánd/ë ~a - holándas
Hondúras ~i - hondúr
Hong-Kong ~u - hongkóngas
Hungarí ~a - hungár
Indí ~a - indián
Indonezí ~a - indonéz, indonezián
Irák ~u - irakián
Irán ~i - iranián
Irlánd/ë ~a - irlándas
Irlánd/ë ~a e Veriut - irlándas, irlándoverior
Ishujt Marshall - marshállas
Ishujt Solomón - solomónas
Islánd/ë ~a - islándas
Italí ~a - italián
Izraél ~i - izraelít
Japoní ~a - japón
Jemen ~i - jeménas
Jordaní ~a - jordánas
Kaledoní ~a e Re - kaledón, kaledónas
Kambóxh/ë ~a - kambóxhas
Kamerún ~i - kamerúnas
Kanadá ~ja - kanadián, kanadéz
Katár ~i - katáras
Kazakistán ~i - kazák
Kénia - keniát, kenián
Kepi i Gjelbër - kepgjélbër
Kíli - kilián
Kín/ë ~a - kin, kinéz
Kirgizstán ~i - kirgíz
Kiribáti - kiribátas
Kolumbí ~a - kolumbián
Komóros - komóras
Kóngo - kongól
Koré ~a - koreát, koreán
Koré ~a e Jugut - koreát-, koreán- ojugór
Koré ~a e Veriut - koreát-, korean- overiór
Kósta-Rík/ë ~a - kostaríkas
Kroací ~a - kroát
Kúb/ë ~a - kubán
Kuvájt ~i - kuvajtián
Láos ~i - laosián
Lesóto ~ja - lesótas
Letoní ~a - letón
Libán ~i - libánas
Liberí ~a - libér
Libí ~a - libián
Lihtenshtájn ~i - lihtenshtájnas
Lituaní ~a - lituán
Luksembúrg ~u - luksembúrgas
Madagaskár ~i - madagaskáras
Makáu ~ja - makáuas
Mal ~i i Zi - malazéz
Malávi - malavián
Maldíve ~t - maldívas
Malejzí ~a - malejzián
Máli - málas
Mált/ë ~a - máltas
Maqedoní ~a - maqedón
Marók ~u - marokén
Maurit ~i - maurít
Mauritaní ~a - mauritián
Meksík/ë ~a - meksikán
Mianmár ~i, Búrm/ë ~a - mianmáras, burmán
Mikronezí ~a - mikronéz
Moldaví ~a - moldáv
Monakó ~ja - monákas
Mongolí ~a - mongól
Mozambík ~u - mozambíkas
Namibí ~a - namibián
Naúru ~ja - naurián
Nepál ~i - nepálas
Nigér ~i - nigér
Nigerí ~a - nigerián
Nikarágua - nikaráguas
Norvegjí ~a - norvég
Omán ~i - ománas
Pakistán ~i - páki, pakistánas
Paláu ~ja - palauán
Palestín /ë ~a - palestínas
Panamá - panamián
Papua Guinea e Re - guinéas
Paraguáj ~i - paraguaján
Perú ~ja - peruvián
Polinezía Fránke - polinéz
Poloní ~a - polák
Pórto-Ríko ~ja - portorikán
Portugalí ~a - portugál, portugéz
Qípro ~ja - qipriót
Republika Dominikáne - dominikán
Republíka e Afrikës Qendróre - afrikánoqendrór
Ruánd/ë ~a - ruándas
Rumaní ~a - rumún
Rusí ~a - rus
Salvadór ~i - salvadorián
Samóa - samóas
San Maríno ~ja - sanmarín
Sejshéle - sejshélas
Senegál ~i - senegálas
Serbí ~a - serb
Shë Tomé dhe Princípe - shëtómas
Shqipërí ~a - shqiptár
Shqipërí ~a Perëndimore - shqiptár, shqiptároperëndimór
Shqipërí ~a Veriore - shqiptár, shqiptároveriór
Shtétet e Bashkúara të Ameríkës - amerikán
Siérra Leóne (Tok/ë ~a e Luanit) - sierroleónas
Singapór ~i - singapóras
Skocí ~a - skot
Sllovakí ~a - sllovák
Sllovení ~a - sllovén
Somalí ~a - somál
Spánj/ë ~a - spanjóll
Sri Lánka - srilánkas
Sudán ~i - sudánas
Suedí ~a - sved
Surinám ~i - surinámas
Svazilánd/ë ~a - svazilándas
Syrí ~a, Sirí ~a - syrián, sirián
Tajlánd/ë ~a - taj, tajlándas
Tajván ~i - tajvánas
Tanzaní ~a - tanzán
Taxhikistan ~i - taxhík
Timóri Lindór - timóras
Tógo ~ja - tógas
Tóng/ë ~a - tóngas
Trinidád ~i dhe Tobágo ~ja - trinidádas, tobág
Tunizí ~a - tunizián
Turkmenistán ~i - turkmén
Turqí ~a - turk
Tuválu ~ja - tuválas
Uells ~i - uéllas
Ugánd/ë ~a - ugándas
Ukraín/ë ~a - ukraínas
Uruguáj ~i - uruguaján
Uzbekistán ~i - uzbék
Vanuátu ~ja - vanuátas
Vatikán ~i - vatikánas
Venezuél/ë ~a - venezuélas
Vietnám ~i - vietnámas
Xhamájk/ë ~a - xhamajkán
Xhibúti - xhibút
Zambí ~a - zambián
Zeland/ë ~a e Re - zelándas
Zimbábve, Zimbábue - zimbábvas, zimbábuas
Zvíc/ër ~ra, Helvetí ~a - zvicerán, helvét
  Përgjigju duke cituar
Merr pjesë në diskutim

Ora në Shqipëri është 01:36.

Pajtim RSS
Vargmal © 2001 - 2019
Dijeni · Prektora · Pyetje · Kreu

Redaksia: kontakt@vargmal.org
Drejtbotimi: Lënda e hasur këtu mund të përdoret në çdo mjet përcjellës, me kusht që të përmendet se është marrë nga faqja vargmal.org ose që të jepet vendndodhja e saktë e plotë brenda kësaj faqeje. Nëse lënda e hasur në këtë faqe dëshirohet të përdoret për arsye që tejkalojnë drejtpërdorimin dhe drejtbotimin, kërkohet leje e posaçme pas marrëveshjeje me mbarëvajtësit dhe/ose krijuesit.
Drejtpërdorimi: Veç të tjerash, në këtë faqe paraqitet lëndë me të drejta krijuesi, përdorimi i së cilës nuk është miratuar gjithnjë gjegjësisht prej mbajtësit të të drejtave. Megjithatë lënda shtjellohet në përpjekjen tonë për njohjen, kuptimin, bashkëfjalimin e arsimimin rreth çështjeve që kanë të bëjnë me mjedisin, botëkuptimin, shkencën, shoqërinë njerëzore në përgjithësi dhe shoqërinë shqiptare në veçanti. Mendojmë se ky përbën përdorim të drejtë sipas ligjit nr. 9380, dt. 28.4.2005, nenet 9, 26, 27. Në lidhje me çka pararendi, paraqitja kryhet pa përfitim tregtar ndaj atyre që kanë shprehur interes paraprak për marrje njohurish për arsye kërkimore, arsimore a përdorimi vetjak në përputhje ligjin.